Tree Centre Opheusden schenkt 10 eiken voor Casterhoven

Nieuws

In de groenstrook langs de G.J. Brenkmanlaan in Kesteren zijn woensdag 29 maart 10 volwassen eiken gepland. De bomen zijn door Tree Centre Opheusden cadeau gedaan aan gemeente Neder-Betuwe. TCO bekrachtigt met dit cadeau de goede samenwerking tussen de laanboomkwekers en gemeente Neder-Betuwe. Studenten Teelt en Techniek die de specialisatie Boomkwekerij volgen bij Yuverta hebben de bomen gepland. De bomen zijn zo niet alleen goed voor de leefbaarheid in Casterhoven, maar hebben ook een educatieve functie.

Studenten
De boomteeltstudenten van Yuverta krijgen elke week les in het Laanboomhuis. Docenten en vakexperts leren de studenten rooien, laden, vervoeren lossen en planten van deze bomen. Met het planten van de bomen in Casterhoven konden zij de lesstof meteen in de praktijk brengen.

Feestelijke ontvangst
TCO-voorzitter Goos Cardol droeg de bomen woensdagmiddag bij het Laanboomhuis over aan wethouder Stefan van Someren en de studenten van Yuverta. “We werken sinds 2021 samen met Tree Centre Opheusden aan het groen in de dorpskernen”, vertelt de wethouder. “Doel van deze samenwerking is om onze dorpen het visitekaartje van het Europese laanboomcentrum te laten zijn. Deze prachtige eiken gaan hier zeker bij helpen en zijn een aanwinst voor Kesteren. Het is mooi dat TCO voor wat oudere bomen heeft gekozen. De wijk Casterhoven krijgt hiermee meteen een wat meer volwassen groene uitstraling. Bomen geven niet alleen een prettige uitstraling, maar zijn enorm belangrijk voor de leefbaarheid. Ze geven schaduw, verkoelen en zorgen voor gezondere lucht. Wij zijn heel blij met dit cadeau van TCO.”

Genieten
Ook de bewoners van de G.J. Brenkmanlaan zijn blij met de bomen. “We vinden het heel mooi staan en genieten er nu al van als we naar buiten kijken”, zegt een van de bewoners. De bomen zijn echt een meerwaarde voor onze straat! Prachtig!” Een andere bewoner noemt de eiken een aanwinst voor de wijk en straat. “Het is nu een echte laan geworden”, zegt hij. Niet alleen de bewoners zijn blij  met de bomen. Vogels zitten al vrolijk te fluiten in de eiken.

Uithangbord
Voorzitter Goos Cardol van TCO hoopt samen met gemeente Neder-Betuwe veel mooi projecten uit te gaan voeren: “Zo zorgen we er samen voor dat de regio echt het uithangbord voor een groene, toekomstbestendige, gezonde omgeving  wordt. Een omgeving waar wonen, werken en recreëren hand in hand kunnen gaan.  De boomkwekers zijn er klaar voor.”

https://www.nederbetuwe.nl/nieuws/artikel/tree-centre-opheusden-schenkt-10-eiken-voor-casterhoven