Kennismaken met bestuurslid Maurice van de Kolk

Nieuws

Een achtergrond als jurist en als het even kan een toekomst als minister. Maar op dit moment is Maurice van de Kolk (26) een van de nieuwe gezichten binnen het dagelijks bestuur van TCO. De hoogste tijd om hem beter te leren kennen.

Waar een deel van onze leden van jongs af aan in de boomkwekerij werkt, is dat bij Maurice wat anders. “Ik heb rechten gestudeerd. Na het afronden van de studie, zocht ik tijdelijk werk, voordat ik zou beginnen bij mijn eerste baan als jurist. Ik kon voor twee maanden bij Volentis aan de slag. Daarna werkte ik als jurist bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).”

Meewerken aan herstel voor gedupeerden van de toeslagenaffaire is betekenisvol werk, vindt Maurice, maar toch mist hij wat. “Ik zat tien hoog in een kantoor in Utrecht en ik ben niet claustrofobisch, maar zo’n computerlokaal begon me te benauwen.”

Terug naar de boomkwekerij

Maurice gaat terug naar Volentis waar hij nu met veel plezier werkt als verkoper en vertegenwoordiger. “Toen Harm, een van de eigenaren van Volentis, stopte als bestuurslid droeg hij mij voor. Ik moest wel even kijken of het agendatechnisch kon, want mijn vrouw was op dat moment hoogzwanger.”

Maar het past in de planning en Maurice is vanaf februari dit jaar bestuurslid. En hij is inmiddels vader. “We hebben een dochtertje, Evalin. Ze is nu drie maanden oud. Het vaderschap bevalt me goed. Ik begreep dat we heel veel geluk hebben dat ze al snel goed sliep”, lacht hij. “Dat scheelt veel.”

Juridische blik

Voldoende tijd en energie dus om zich als bestuurslid in te zetten voor TCO. En dat doet hij graag. De juridische achtergrond van Maurice komt daarbij goed van pas. “Buiten het seizoen om komen we met het dagelijks bestuur ongeveer elke maand bij elkaar. We houden landelijke en regionale ontwikkelingen in de gaten en bespreken waar we als vereniging wat mee moeten. Door mijn opleiding en interesse in het juridische deel, ben ik vaak op de hoogte van ontwikkelingen op dat vlak.”

Een voorbeeld van wat hij dan inbrengt? “Laatst bepaalde de rechtbank dat een lelieteler in Sevenum niet langer lelies mocht kweken. De potentiële gezondheidsschade van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden woog zwaarder dan de commerciële activiteiten van de teler. Dat zijn onderwerpen die ik interessant vind. Het is iets wat onze sector ook aangaat en het zijn rechtszaken die naar mijn idee in de toekomst meer gevoerd zullen worden. Het laat het belang zien van innovatie en voorop lopen.”

Toekomstplannen

Maar niet alleen daarom vindt Maurice het interessant. Ook omdat het te maken heeft met gezondheid. Maurice: “Tijdens mijn studie volgde ik de master gezondheidsrecht aan de UvA. Dit heeft nog steeds mijn interesse. Uiteindelijk zou ik het liefst minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden. Of dat lukt, weet je natuurlijk niet van tevoren, maar de stappen die ik zet, moeten daar wel aan bijdragen.”

Voor het zover is, hoopt Maurice voorlopig nog even bestuurslid van TCO te blijven. Er zijn in elk geval genoeg onderwerpen die onze aandacht nodig hebben en waar Maurice zich graag voor inzet. “We willen de beleidsvisie van de vereniging voor de komende jaren nog verfijnen. Belangrijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, bovengrondse teelt, het imago van de sector en scholingsactiviteiten. Dat laatste is van groot belang voor de sector: de vraag naar arbeid is momenteel groter dan het aanbod ervan. Het is daarom belangrijk om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de laanboomteeltsector.”