Duurzame innovaties

Binnen TCO zijn we altijd bezig met innovaties. Door onze krachten te bundelen kunnen we ons werk namelijk steeds slimmer, beter en efficiënter doen. Het streven naar duurzame teelt is hierin een van de belangrijkste pijlers.

Zo min mogelijk kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen
Nadat Nederland in de Tweede Wereldoorlog honger kende, veranderde de land- en tuinbouw. Telers en kwekers gebruikten steeds meer kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. En niet alleen in Nederland, wereldwijd was dit de trend. Alles om voldoende voedsel te hebben. Kunstmest zorgde voor snelle groei en waren er ziekten of plagen dan was er de chemie om dit plat te spuiten.

Vandaag de dag werken we heel anders. En in de boomkwekerij doen we dit eigenlijk al jaren anders. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen doen namelijk vaak afbreuk aan de bodemkwaliteit. En onze teelt is heel kapitaalintensief: voordat we wat verdienen, moeten we eerst tienduizenden euro’s aan plantmateriaal investeren. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld het inkopen van wat maïszaad. Al tientallen jaren zijn we als kwekers daarom bezig met de vraag: Hoe krijgen en houden we de bodem in optimale conditie, zonder vervuilende middelen?

Insecten
Daarom maken we zoveel mogelijk gebruik van wat de natuur biedt. Bijvoorbeeld door de juiste insecten aan te trekken in plaats van schadelijke insecten te weren. Denk aan lieveheersbeestjes. Hun larven eten weer luizen. Door bepaalde bloemenmengsels onder de bomen te zaaien heb je invloed op welke insecten je aantrekt.

Grasbanen
Sommige kwekers gaan hierin nog wat verder door naast bloemenmengsels ook te kiezen voor grasbanen tussen de bomen. Dit heeft een aantal voordelen: waar gras staat, kun je maaien en hoef je niet chemisch te spuiten. De bodem heeft meer draagkracht door het gras. En tussen dat gras blijft het ook weer koelen, waardoor de grond minder snel uitdroogt.

Voorheen was heel de grond rondom de bomen zwart, nu zie je soms nog een klein strookje zwart, alleen om de boom heen. Dit scheelt ontzettend veel in het gebruik van chemische middelen. Sommige kwekers zaaien het gras ook al om de boom heen. Door een mechanische innovatie is het al mogelijk om heel gericht het gras te maaien met schoffels, zonder de boom schade aan te brengen.

Groene gewasbeschermingsmiddelen
Helemaal zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen we nog niet altijd. Maar gelukkig staat ook de wetenschap hierin niet stil en zijn er steeds meer groene middelen. Wanneer we wel ziekten of plagen moeten bestrijden, gebruiken we hiervoor dus steeds meer deze groene gewasbeschermingsmiddelen in plaats van chemische.

Precisielandbouw
Precisielandbouw is een ander voorbeeld van hoe we nu duurzamer kweken dan tientallen jaren geleden. Precisielandbouw is het optimaliseren van de teelt door steeds te meten en een boom vervolgens alleen te geven wat hij nodig heeft. Zo hebben we bijvoorbeeld diktemeters die werken op Artificial Intelligence (AI). Je kunt met een grasmaaier door de kwekerij rijden en de camera scant de stamomvang van de bomen. Hieraan kun je zien hoe goed de boom groeit. Blijft hij iets achter? Dan geven we wat extra water of wat meer organische mest. Maar is dit niet het geval, dan hoeft het niet. Zo gebruiken we over het algemeen dus minder middelen en houden we ook hiermee de bodem in betere conditie.