De positieve effecten van bomen op het klimaat

Dat natuur en groen goed is voor onze aarde staat als een paal boven water. Maar welke positieve effecten hebben bomen nu precies? We zetten de drie grootste klimaatkwaliteiten van bomen voor je op een rij!

Het omzetten van CO2 naar zuurstof
Misschien is het even geleden dat je bij een biologieles zat, maar dat bomen koolstofdioxide (CO2) omzetten in zuurstof is je vast bekend. COis een gas dat van nature voorkomt op aarde en ook nodig is. Maar te veel CO2 heeft negatieve gevolgen voor onze planeet. Het houdt de warmte van de aarde vast, waardoor deze opwarmt. Die opwarming zorgt er weer voor dat het klimaat verandert en dat ijskappen smelten, waardoor het waterniveau stijgt.

Bomen hebben CO2, water en zonlicht nodig om te groeien. Dit zetten ze in hun groene bladeren om in zuurstof. Met dit proces, dat fotosynthese heet, verminderen ze dus het aandeel CO2 in de lucht en geven ze hiervoor zuurstof terug.

Verminderen van hitte
Met name in dichtbebouwde steden zijn warme zomers een steeds groter probleem. Meer groen in de stad helpt de hitte tegen te gaan. Bomen doen dit op twee manieren: ze geven schaduw én ze verdampen vocht. Dat laatste is vergelijkbaar met de werking van een airco. Het verdampen van vocht gebeurt tijdens het groeiproces in droge periodes. Eén grote, volwassen boom kan hierdoor hetzelfde koelende effect hebben als tien airco’s.

Het opslaan van water
Wanneer het water met bakken uit de lucht komt, zie je op harde ondergronden vaak plassen ontstaan. We hebben ook allemaal weleens meegemaakt dat er in korte tijd zoveel regenval is dat de straten blank staan. Wanneer regen op een harde ondergrond terechtkomt, kan het namelijk nergens heen en bij heftige buien kan dit voor problemen zorgen. In een omgeving met veel bomen, is er automatisch ook meer zachte grond, waardoor het water beter opgenomen wordt.

Al deze kwaliteiten van bomen gebruiken we als kwekers wanneer we bijvoorbeeld gemeentes adviseren over welke boom het beste waar kan. In samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelden we een tabel met climate trees. Hierin zie je precies waar welke boom het beste in is als het gaat om de bijdrage aan een gezond klimaat.

Misschien zijn al deze positieve effecten van bomen een open deur. Ze zijn ook heel logisch! En omdat we als laanboomkwekers dagelijks met de natuur bezig zijn is het voor ons net zo logisch om bij het kweken zo goed mogelijk met die natuur om te gaan.