De boomkwekers van Tree Centre Opheusden zijn voortdurend op zoek naar vernieuwing en verbetering.

Digitaal omtrek meten

Al eeuwenlang wordt de omtrek van een stam met een meetlint gemeten. Inmiddels zijn we een digitaal meetinstrument aan het ontwikkelen. Daarmee kunnen we nog sneller en nauwkeuriger meten. In de toekomst kunnen de meetwaarden bovendien gekoppeld worden aan digitale artikel- en voorraadinformatie.

Teelt de grond uit

De tijd dat bomen alleen in de volle grond werden geteeld, is allang voorbij. De containerteelt heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Innovatief is de gotenteelt, ontwikkeld door een van de kwekers van Tree Centre Opheusden. Hierbij worden spillen en plantgoed op werkhoogte geteeld. Daarnaast wordt het wortelgestel fijner dankzij de ‘luchtsnoei’: de bomen en spillen staan in Spring Ring, airpotten en sleuvenpotten. Dit is niet alleen arbeidsvriendelijker. De kweker is voor de aanplant en levering minder afhankelijk van jaargetijde en weersomstandigheden. Dat maakt het werk efficiënter!

Geïntegreerde gewasbescherming

Deze vernieuwende vorm van gewasbescherming is uitermate duurzaam en ecologisch verantwoord. Het uitgangspunt is dat we de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten benutten bij de gewasbescherming. We gebruiken gewasbeschermingsmiddelen alleen waar nodig.

Wortelsnoeimachine

Tijdens EXPO TCO 2013 heeft MDE machinebouw b.v.  de “Wortelsnoeimachine” geïntroduceerd op het innovatie plein. Deze machine is ontwikkeld in samenwerking met B&P Boomkwekerijen en Gebr. Verwoert uit Opheusden en is een grote stap in de mechanisatie van de laanboomteelt. Het met de handschaar op maat en in de juiste vorm knippen van de wortels is hiermee verleden tijd.

Hagelnet boven laanbomen

boomkwekerij Van Voorthuijsen in Randwijk heeft het eerste beweegbare hagelnet van Nederland. Het is bovendien het eerste hagelnet boven sier- en laanbomen.

Van Voorthuijsen is specialist in enten en stekken voor boomkwekers, waardoor er op een relatief kleine ruimte van anderhalf hectare zo’n 40.000 enten en stekken in kweekgoten staan Een fikse hagelbui kan dit in 1 klap vernietigen.

Doel is om schade door storm, hoos- en hagelbuien aan zijn plantmateriaal te voorkomen

Het hagelnet, zo sterk als een trekkabel, is gemaakt van fijnmazig geweven kunststofgaas dat grote regendruppels verandert in motregen en hagelstenen tegenhoudt. Binnen 10 minuten kan het net, dat werkt op zonne-energie, zich automatisch openen of sluiten.