Vroeger hing er bij mijn vader en moeder steevast een scheurkalender aan de muur, en ik mocht dagelijks de blaadjes verwijderen. Dat gaf me een gevoel voortgang van de seizoenen en van het betreffende jaar. Bij langere afwezigheid was er echter niemand die scheurde. Bij thuiskomst diende natuurlijk wel de juist de dag en datum voor te staan. Dus moesten er dan in 1 keer meerdere blaadjes worden afgescheurd.

Ik kan me nog goed herinneren dat me dat een dubbel gevoel gaf. Enerzijds het besef van de absoluutheid van tijd. Verloren tijd kun je immers niet meer inhalen, ook al pretenderen sommigen dat dat wel zou kunnen. En anderzijds, dat de tijd als het ware door je vingers glipt, het gaat allemaal zo snel.

Wel nu dat dubbele gevoel ben ik eigenlijk nooit meer kwijt geraakt. En wellicht vergaat het u ook wel zo.

Immers, een dag vliegt voorbij;

een week is zo om en

voor je het goed en wel beseft dat een nieuw jaar is aangebroken, zit de eerste maand van 2022 al voor ruim de helft op;

maar ook jaar van 365 dagen en 52 weken is zo voorbij.

Op een suikerzakje las ik laatst de volgende levenswijsheid: “Als de tijd vliegt, moet je zelf de piloot zijn”.
Anders gezegd: ‘gebruik uw tijd wijs!’. Bijt uw tijd, heette het vroeger. En zo is het maar net. Of het nu gaat om tijd voor het gezin, het bedrijf, de vereniging, de kerk of uzelf….
Soms hebt u misschien het idee dat u als een ware evenwichtskunstenaar in een Chinees circus acteert om alle schotels van tijd en aandacht tegelijkertijd draaiend te houden.

Tot slot, ik wens u allen niet alleen een goede gezondheid toe, maar ook dat u eind december 2022 terugkijkend kunt constateren: “ik heb mijn tijd (weer) zinvol besteed”.

Goos Cardol