In 2018 organiseerden de vakbladen Boomzorg en Boom-In-Business Climatetrees.EU, een kennisdag over klimaatbomen voor boombeheerders, architecten en boomkwekers. Het thema van deze internationale conferentie was Urban trees species selection in a changing climate. Het doel van het symposium was kwekers, beheerders en architecten er bewust van te maken dat we door het veranderende klimaat andere bomen moeten gaan planten in onze steden. Boomkwekers spelen in dat proces een cruciale rol, omdat zij nu al die soorten in productie moeten nemen die over vijf, tien of vijftien jaar worden aangeplant in de stad. Voor boomkwekers in het teeltgebied rondom Opheusden geldt dat des te meer, omdat dit gebied internationaal wordt gezien als dé kraamkamer van de Europese boomteeltsector.

 

De tweede editie van het Climate Trees Symposium zal worden gehouden op donderdag 27 juni 2019. De locatie is net als vorig jaar Batouwe Boomkwekerijen in Dodewaard.

Kees van Schenkhof, voorzitter van de werkgroep Onderzoek & Innovatie van Tree Centre Opheusden: ‘Het is belangrijk voor Opheusden om te laten zien waar ze staan in de discussie over klimaatbomen. Het is cruciaal dat er meer bomen geplant worden in onze steden. Opheusden is er vast van overtuigd in dat proces en Europees gezien een cruciale rol te kunnen spelen. Onze leden hebben de kennis én de bomen daarvoor. Het is belangrijk dat dit internationale symposium daaraan bijdraagt.’

Hoofdredacteur Hein van Iersel: ‘Wij hebben vorig jaar samen met Batouwe onze nek uitgestoken om dit belangrijke symposium te organiseren. Ik denk dat we samen met Tree Centre Opheusden een nog beter symposium kunnen organiseren.’

Het symposium ClimateTrees.EU wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal boomkwekers uit het gebied die als founding partners kunnen optreden. Kwekers die zich nu al hebben aangemeld, zijn Clmbinatie Mauritz, Batouwe Boomkwekerijen, …………………………….

De aftrap van Climatetrees.EU zal plaatsvinden op de IPM Essen (22-25 januari 2019).

 

Meer informatie kunt u vinden op www.climatetrees.eu