Tree Centre Opheusden is samen met de andere boomteelt regio’s, de LTO vakgroep, Anthos en Naktuinbouw betrokken bij een project om het risicobewustzijn m.b.t. Q organisme tijdens handel en import bij kwekers te verhogen.

Er zijn veel verschillende Q organisme die en bedreiging kunnen vormen voor de boomkwekerij, de gevolgen bij een vondst kunnen groot zijn, door bewustzijn bij kwekers te verhogen hopen we het risico te verlagen.

Zie Via kerstbomen meegelifte luis bedreigt Romeinse pijnboom of Uitheemse schorskevers in tropische kassen gevonden als voorbeeld van enkele Q gevaren en artikelen die afgelopen dagen het nieuws hebben bereikt.

Tijdens het project wordt de website www.fytocompass.nl beter geschikt gemaakt voor specifieke boomteelt Q organisme en wordt gezamenlijk veel aandacht besteed aan kennisverspreiding onder boomkwekers in eerste instantie maar we proberen ook andere importerende sectoren (zoals tuincentra) mee te nemen in et risicobewust worden.

 

Mocht je meer willen weten over dit project neem dan contact op met de werkgroep Belangenbehartiging via secretariaat@treecentreopheusden.nl