Maandag 4 februari 2019 is de eerste fysieke handeling voor de bouw van het Laanboomhuis in het Agro Business Centre (ABC) in Opheusden verricht door gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland. De genodigden werden gastvrij ontvangen bij het buurtbedrijf Damcon. Het Laanboomhuis zal naar verwachting voor 1 april 2020 geopend worden.

 

Wethouder Hans Keuken van Neder-Betuwe zei trots te zijn dat “het Laanboomhuis een prominente landmark wordt voor de gemeente Neder-Betuwe en het ABC-terrein”. Het Laanboomhuis geeft de kwekers van Tree Centre Opheusden een kans om zich op Europees niveau te onderscheiden. “Het maakt hiermee het ABC-terrein en het laanboomcluster in de regio nog meer compleet”, vertelde Kees van Rooijen, voorzitter van Tree Centre Opheusden.

 

Onder toeziend oog van veel belangstellende boomkwekers en relaties is het bouwbord, op de locatie waar het Laanboomhuis gaat komen, onthuld door middel van een ‘echte’ bomenkraan van Vlastuin Mechanisatie. Gedeputeerde Peter Drenth gaf aan trots te zijn op de verschillende pacten waaronder het Laanboompact. Door de geslaagde samenwerking binnen de pacten worden ook echt zaken gerealiseerd.

 

Voor de boomkwekers in het werkgebied van Tree Centre Opheusden is hiermee de realisatie van een lang gekoesterde droom een stap dichterbij. Het Laanboomhuis moet een plek worden waar de boomkwekers, toeleveranciers en andere stakeholders elkaar kunnen ontmoeten, kennis delen en aan de versterking van het gebied kunnen bouwen.

 

Het geheel – zowel het Laanboomhuis als ook de tuin die rond het gebouw komt – wordt een plek waar innovaties, verduurzaming en kennisverbreding op het gebied van boomteelt de boventoon voeren.

 

Er zijn inmiddels vier aan de laanboomteelt gelieerde bedrijven gevestigd. Het ABC is een duurzaam bedrijvenpark van circa 35 hectare (groen, gebouwen, water, wegen) in het zuidelijke deel van Opheusden ten westen van de Dodewaardsestraat en ligt tussen de afrit A15 Dodewaard/Opheusden en treinstation Opheusden. Het ABC is met het openbaar vervoer en met eigen vervoer uitstekend bereikbaar.

 

Meer informatie over het Agro Business Centre in Opheusden is te vinden op https://www.treecentreopheusden.nl/ en www.nederbetuwe.nl/bouwen/projecten.