Het nieuwste prototype van de mastspuit voor hoge boomkwekerijgewassen laat nog even op zich wachten. Dit als gevolg van coronaproblemen bij de fabrikant.

Het prototype zou dit voorjaar in Nederland worden verwacht. Damcon had hiervoor een jaar geleden afspraken gemaakt met de Dragone-fabriek in Italië. Toen is het experimentele prototype dat Damcon jaren geleden met DLV, PPO en Plant Research International had ontwikkeld voor de laanboomsector, met onderdelen van Dragone, naar Italië gegaan om daar – met de kennis en ervaring van Damcon – verder afgebouwd te worden tot een nieuwe machine die voldoet aan de nieuwste (driftreductie-)eisen.

Vorig jaar had Damcon de Italiaanse fabriek nog kunnen bezoeken, maar met name door coronaproblemen op de afdeling engineering in de afgelopen periode kan Dragone het nieuwste prototype nog niet leveren. „Dit is erg spijtig voor alle betrokkenen”, laten Anne Koster en Leendert Scheurwater van het mechanisatiebedrijf in Opheusden weten.

Damcon werkt eraan om de komende periode meer duidelijkheid te krijgen over de voortgang en de levering. De werkgroep waarin Damcon zit om mogelijkheden te inventariseren voor het spuiten in hoge laanbomen, is op de hoogte gebracht.

De werkgroep is een initiatief van de LTO Cultuurgroep Laanbomen, met vertegenwoordiging vanuit de cultuurgroep erin, en daarnaast vanuit Tree Centre Opheusden, branchevereniging Fedecom, SKL (Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek) en Wageningen University & Research. Ook cultuurgroepvoorzitter Jan van Leeuwen betreurt het voorlopige uitblijven van het prototype. „Belangrijk is dat we empathisch omgaan met de kwestie, ook in de handhaving van de driftreductie-eis. Gelukkig denken de waterschappen hierin met ons mee.”

Sinds 1 januari 2021 moet spuittechniek in hoge laanbomen voldoen aan de 75%-driftreductie-eis. Vooralsnog staat alleen de mastspuit op de DRT-lijst (Driftreducerende Technieken). Lees hier ons eerdere bericht over de veranderingen in het spuiten van hoge laanbomen.

https://www.ltobomenenvasteplanten.nl/nieuws/spuittechniek-laanbomen-wat-verandert-er-voor-u-per-1-1-2021

(Bron foto: LTO Nederland)