Waar moeten we met ons resthout naartoe nu we niet meer mogen stoken?

Nieuws

Door de veranderde regelgeving rond het verbranden van resthout staan boomkwekers voor een nieuwe uitdaging: hoe het resthout efficiënt en milieuvriendelijk te verwerken. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij.

Vergunningen en resthout
Boomkwekers met een bestaande vergunning of ontheffing voor het verbranden van resthout mogen hier nog gebruik van maken, uiteraard binnen de gestelde voorwaarden. Dit betekent dat alleen schoon hout, zonder bamboestokken of ander materiaal, mag worden verbrand en dat elke verbranding gemeld moet worden. Nieuwe vergunningen worden niet meer verstrekt. Na de afloopdatum van de huidige ontheffing is een alternatieve verwerkingsmethode voor resthout nodig.

Ziek hout en besmettingspreventie
Voor ziek hout, zoals dat met bacterievuur, gelden specifieke regels. Bacterievuur is zeer besmettelijk en mag daarom niet te lang blijven liggen. Samen met Omgevingsdienst Rivierenland wordt een protocol ontwikkeld waarmee kwekers eenvoudig ontheffing kunnen krijgen voor de verwerking van dit besmettelijke hout. Houd er rekening mee dat beschadigde bomen of bomen met andere ziekten, zoals Verticillium, hier niet onder vallen.

Resthout: soorten en verwerking
Bij het verwerken van resthout komen drie materialen vrij: bomen, bamboestokken en bindbuis. Elk materiaal moet op een specifieke manier worden afgevoerd.

Bindbuis
Bindbuis hoort bij het overig bedrijfsafval en moet gescheiden worden ingezameld. Het mag niet met het resthout naar de compostering. Om vervuiling van percelen te voorkomen, is het belangrijk dat bindbuis niet op het land achterblijft. Er zijn al situaties bekend waarin verpachters kwekers hebben teruggeroepen om achtergelaten materialen op te ruimen. Voor de leefomgeving en toekomstige generaties is het verstandig om zorgvuldig om te gaan met afval op percelen.

Bomen
Vrijgekomen bomen kunnen, mits ontdaan van grond, bamboe en bindbuis, verwerkt worden via compostering of in biomassa-installaties. In de regio zijn diverse inzamelaars die deze bomen efficiënt kunnen verwerken.

Bamboe
Grote hoeveelheden bamboestokken kunnen niet worden gecomposteerd en zijn ongeschikt voor biomassa. Op dit moment biedt Kegelaar een oplossing: zij versnipperen de oude bamboestokken en gebruiken deze als afdekmateriaal bij container- en pottenteelt.

Bomen met bamboe
Bomen met een bamboestok kunnen bij sommige compostproducenten worden verwerkt, zolang er geen bindbuis aan zit. De bamboestokken kunnen dan mee in de compostering. Van Iersel Compost en Kegelaar bieden hiervoor een geschikte oplossing. Let op: Grotere hoeveelheden vrijgekomen bamboe tijdens het rooien kunnen echter niet op deze manier worden verwerkt

Efficiëntie in transport en verwerking
Verwerkers zoals Kegelaar en Van Iersel, maar ook andere bedrijven, kunnen efficiënt werken als zij het transport optimaal kunnen benutten. Een combinatie van het ophalen van resthout en bezorgen van compost leveringen, of het tegelijk inzamelen van bomen en bamboe, kan transportkosten en milieubelasting verminderen. Voor specifieke tarieven en mogelijkheden kun je contact opnemen met de genoemde partijen, maar er zijn ook andere verwerkers actief in deze sector.

Deze nieuwe benadering vraagt om samenwerking en zorgvuldige planning, maar draagt bij aan een duurzame verwerking van resthout en een schonere leefomgeving.