Update over de tuin bij het Laanboomhuis
Nieuws
De tuin bij het Laanboomhuis, is een plek waar educatie, ontspanning en natuur samenkomen. Hierbij een update over wat er inmiddels allemaal te vinden is en gebeurt.
Daktuin op de container
Een uniek project van onze niveau 3-leerlingen is de container met een volledige daktuin. Deze daktuin is vakkundig aangelegd met grond, vijverfolie, drainage en speciaal substraat. Het project is niet alleen mooi om te zien, maar biedt de leerlingen ook praktijkervaring in innovatieve tuinbouwtechnieken.
Leerlingen kweken, veilen en bezorgen bomen
In de demokwekerij-tuin staan bomen die worden gekweekt door onze leerlingen. Bomen die we inmiddels traditiegetrouw tijdens onze jaarlijkse barbecue veilen. Na de veiling houdt het werk niet op. Door de leerlingen te betrekken in het hele proces leren ze ook hoe ze de bomen moeten afleveren bij klanten, inclusief het onderhouden van klantcontact en het oplossen van logistieke uitdagingen. Dit geeft hen een volledig beeld van de sector.
Experimentele boomteelt en innovatie
In de tuin oefenen leerlingen met oculeren en enten, een ambacht dat zelfs de modernste robot nog niet volledig kan overnemen. Daarnaast worden verschillende potsoorten getest: van Airpotten en kokospotten tot pot-in-pot-systemen, die niet alleen zorgen voor stevigheid maar ook het onderhoud vergemakkelijken. Deze experimenten helpen om nieuwe technieken in de boomteelt te ontwikkelen.
Franse knotwilg en historische kennis
De Franse knotwilg in de tuin heeft niet alleen een praktische functie – leerlingen snoeien deze regelmatig – maar is ook een stukje levende geschiedenis. De Salix alba ‘Belders’ is namelijk niet alleen de perfecte boom om te oefenen met snoeien, maar vertelt ons meteen hoe natuur en wetenschap samenkomen.
Jullie weten wel dat uit de bast van de wilg van de stof salicine komt. Dit is in 1897 voor het eerst synthetisch nagemaakt. Dat werd de stof aspirine. Voor mensen buiten de kwekerij is dit nieuwe informatie. Leuke feitjes zoals deze willen we toegankelijk maken voor mensen die onze tuin bezoeken.
Tussen de bomen zijn drie veldjes aangelegd, waarop een oude Franse techniek van bemesten wordt toegepast. Het doel is een actiever bodemleven te creëren en een weerbare, toekomstgerichte boom te telen. Ook kunnen we de activiteiten in de bodem in de zomer monitoren en meten.
Informatieve QR-codes bij bomen
De bomen en meerstammigen in de tuin hebben al een naambordje. Hier komen dit jaar ook QR-codes bij. Deze codes gaan bezoekers toegang bieden tot uitgebreide informatie over de boom: van Nederlandse naam en seizoenskleuren tot de oorsprong en toepassingen in landschapsontwerp. Zo wordt een wandeling door de tuin ook een leerervaring.
Speeltuin en biodiversiteit
De tuin is niet alleen een leer- en demonstratietuin, maar ook een fijne plek voor de inwoners van onze omgeving. Jong en oud zijn welkom om lekker rond te lopen of een boek te lezen op een van de bankjes en een mooie vijver om te vissen. In de zomer zijn er bloemen die geplukt mogen worden en voor mensen met oog voor de natuur is er genoeg te ontdekken aan biodiversiteit: vogels, waaronder fazanten hebben hier hun plek gevonden.
Samenwerken met de natuur
De sloot in de tuin is een bijzonder project. Samen met de leerlingen hebben we tien soorten planten uitgezet. In laarzen en beschermpakken hebben zij van de sloot een natuurlijke omgeving gemaakt.
Een team van vrijwilligers
De tuin wordt onderhouden door maar liefst 19 vrijwilligers die hun tijd en energie steken in het mooier maken van deze bijzondere plek. Hun inzet en onderlinge verbinding is onmisbaar en zorgt ervoor dat de tuin kan bloeien en groeien.
Kortom, de tuin bij het Laanboomhuis is een plek waar we leren, experimenteren en samenkomen. Heb je vragen over of ideeën voor de tuin? Laat het gerust weten aan Teus Willemsen (teus@volentis.com), Gerritjan Huibers (gj@gjhuibers.nl) of Izak Mauritz (izakmauritz66@gmail.com).