Werkgroep

Werkgroep Belangenbehartiging (stookbeleid pagina)

Stookverbod resthout fruittelers, boomkwekers en landschappelijk onderhoud
Mei 2025
In het verleden kon ODR ontheffingen verlenen voor het stoken van resthout van fruittelers, boomkwekers en hout afkomstig van landschappelijk onderhoud. Maar vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan en kan dat niet meer. Er geldt een stookverbod.
Wat betekent dit?
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een verbod voor het verbranden van resthout, behalve als daarvoor een vergunning wordt verleend. Deze vergunning wordt niet zomaar verleend. Een aanvrager moet kunnen onderbouwen dat de stookactiviteiten geen milieuverontreiniging veroorzaken, of dat hij ervoor zorgt dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen. Deze onderbouwing is lastig, omdat er andere milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar zijn. Alleen bij het stoken van besmettelijk ziek hout kan worden onderbouwd dat stoken noodzakelijk is, om te voorkomen dat een boomziekte verspreid.
Wat is het gevolg van deze verandering?
Door de nieuwe wetgeving kunnen wij geen ontheffingen meer verlenen voor het stoken van resthout. Nieuwe ontheffingsaanvragen worden buiten behandeling gelaten.
Vergunning aanvragen voor verbranden besmettelijk ziek hout!
Voor het verbranden van besmettelijk ziek hout moet de initiatiefnemer een vergunning aanvragen bij ODR. Dit kan via het mailadres: post@odrivierenland.nl. Omdat sprake is van een spoedeisende situatie, moet ook telefonisch contact worden opgenomen via het telefoonnummer: 0344-579314. Op de contactpagina van de ODR staat meer informatie over de bereikbaarheid.
Huidige situatie met stookontheffingen
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is het niet langer toegestaan om nieuwe ontheffingen te verlenen voor het verbranden van resthout. Bestaande ontheffingen blijven nog tijdelijk van kracht en lopen via een sterfhuisconstructie af. In de overgangssituatie, waarin de lopende stookontheffingen nog gelden, zal de ODR extra toezicht houden op eventueel illegaal stoken zonder ontheffing.
Dit betekent dat:
•    De huidige lopende ontheffingen geleidelijk worden uitgefaseerd.
•    De laatste geldige ontheffingen in mei 2026 vervallen.
Daarnaast zijn er, zoals hierboven toegelicht, nieuwe regionale beleidsregels vastgesteld, die het mogelijk maken om versnelde vergunningen (flitsvergunningen) te verlenen bij besmettelijke boomziekten.
Dit voorkomt lange wachttijden voor kwekers en telers die snel moeten handelen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.
Voor onbesmet resthout zijn er alternatieve verwerkingsmethoden, zoals composteren en versnipperen. Deze methoden zijn met belangenorganisaties besproken en worden gestimuleerd als milieuvriendelijke oplossing.
Omdat nog niet alle gemeentes in regio Rivierenland het beleid omtrent het verbranden van besmettelijk ziek hout hebben vastgesteld is dit beleid nog niet gepubliceerd via de ODR of regio.
Om hier toch gebruik van te kunnen maken, indien nodig, hebben wij het beleid via deze pagina ontsloten.

Samenstelling Werkgroep

Meer weten?