Op verzoek van Mark Hagemans zijn we aan het kijken of er mogelijk geïnteresseerde vanuit het hieronder genoemde project zijn die na de fruitoogst interesse hebben in de boomkwekerij. Het project “kom helpen met de oogst” maakt de eerste schifting, als werknemers al 6 weken gemotiveerd in de fruitoogst hebben geholpen, en dan nog interesse hebben in buitenwerken dan zijn we mogelijk geschikt voor onze sector.
(we houden jullie op de hoogte)

Artikel uit Fruitteelt online:

“Het gaat als een speer!”, zegt Mark Hagemans, jobhunter bij de gemeente Buren. Enkele weken geleden startte de gemeente, samen met de gemeente Neder-Betuwe, een campagne om plukkers naar de boomgaarden te leiden. Aanleiding waren de signalen dat er vanwege Corona veel te weinig arbeidsmigranten uit Oost Europa zouden komen. Het initiatief blijkt een hit. Hagemans: “Het loopt echt heel erg goed. We hebben al ruim 70 aanmeldingen ontvangen. Eigenlijk zijn we zelf best verbaasd over het succes!”
De reacties komen van mensen uit alle gelederen van de bevolking, gepensioneerden, scholieren en studenten en mensen die het vroeger, als jongere, al eens gedaan hebben en het leuk vinden om dat weer eens te doen. Hagemans brengt de kandidaten in contact met de telers. “Zij moeten er dan samen verder uitkomen.”

Volgend jaar
Rick van Sijll in Ingen is een van de telers die werknemers heeft via dit project. “Normaal werk ik alleen met Polen. Die van vorig jaar wilden niet meer, maar ik had wel tien andere geregeld. Twee van hen kwamen echter niet opdagen. Die plaatsen heb ik nu ingevuld via dit project.” Hij vindt het een goede zet van de gemeente, om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen. “Als dit goed gaat, leidt het wellicht tot meer. Misschien komen ze dan volgend jaar terug en nemen nog anderen mee. Werken met Nederlanders scheelt een hoop gedoe.”  Hij doelt daarmee op de huisvesting die hij dan niet hoeft te regelen. “Zeker nu met Corona is die huisvesting lastig. De bedden in de units staan ruimer en we hebben er een caravan bijgezet. Omdat er twee Polen minder zijn, kunnen we het op deze manier regelen. Maar het brengt wel extra kosten met zich mee. Dat heb je niet met Nederlanders.”

Werknemers
In de volgende nieuwsbrief leest u de eerste ervaringen van plukkers die via deze campagne aan het werk zijn gegaan.

Tekst: Andrea Disco
Foto: Slabbekoorn Fruit