Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU) op 31 december 2020. Daarna verandert het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk ingrijpend. Wees voorbereid!

Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel hebben op het VK. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om u goed voor te bereiden. Voor zover u dat nog niet gedaan heeft.

Er is nog veel onduidelijk
De details over de afspraken tussen de EU en het VK zijn pas volledig in beeld als de onderhandelingen klaar zijn. De onderhandelaars leggen de nieuwe afspraken dan eerst nog voor aan het Europese en Britse parlement. Na goedkeuring van beide parlementen is er pas sprake van een Brexit met handelsafspraken.

Het VK is vanaf 1 januari 2021 voor de EU een zogenaamd ‘derde land’
Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU De Brexit-gevolgen zijn zelfs merkbaar als uw bedrijf indirect zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld via uw toeleveranciers. Weet dus goed wat er gebeurt in de keten waar u deel vanuit maakt.

Hoe bereidt u zich voor?

Op onze website www.naktuinbouw.nl/brexit treft u hierover de nodige informatie aan. Registratie bij NVWA, Naktuinbouw en RVO is in ieder geval noodzakelijk. Heeft u ondersteuning nodig? Bel dan de Naktuinbouw-Brexit-lijn. Dat kan per telefoon op (071) 332 61 00 of stuur een e-mail aan brexit@naktuinbouw.nl. Wij helpen u graag verder.

e-CertNL
Voor de export naar landen buiten de EU is het verplicht een exportinspectie aan te vragen en een fytosanitair certificaat op te maken. Dit doet u via het overheid brede online systeem e-CertNL.

Heeft u hier nog geen kennis van? Dan kunt u bij Naktuinbouw een training hiervoor volgen. Voor elke sector is een specifieke training beschikbaar. Deze trainingen geven wij vanwege Covid-19 volledig online. Meer hierover vindt u op onze website