Op 8 maart jl. heeft HUIBERS bureau voor architectuur tezamen met Bouwbedrijf J.G. Timmer te horen gekregen dat zij het winnende ontwerp gemaakt hebben voor het nieuw te realiseren Laanboomhuis op het TCO terrein te Opheusden!

Het Tree Centre Opheusden (TCO) moet in de nabije toekomst één van de meest toonaangevende centra voor de Laanboomteeltsector van Europa worden! Om dit te bereiken heeft het gebied ook een visitekaartje nodig. Deze rol is weggelegd voor het Laanboomhuis.

 

Het Laanboomhuis gaat fungeren als handelscentrum en tevens als broedplaats voor kennis en innovatie. Het gebouw biedt de ruimte om informatie te geven, mensen te ontvangen en te ontmoeten. Tevens moet het een gebouw zijn waar handel gedreven kan worden, waar men kan vergaderen, werken, exposeren, opleiden, recreëren en ga zo maar door! Bovenal moet het gebouw uitstralen waar de sector voor staat! Deze herkenbaarheid zit hem in vele architectonische aspecten. De twee geschakelde schuurvormen maken het gebouw even specifiek als uniek voor deze zichtlocatie aan de Dodewaardsestraat. Het gebouw opent zich richting de rotonde en fungeert door zijn transparante verschijningsvorm als een vitrine waar de laanboomsector in geëxposeerd wordt. De toepassing van natuurlijke materialen zoals hout zorgen er tevens voor dat het gebouw aansluiting vindt bij zijn directe omgeving.

Het zal zoals de naam al zegt een centrum worden voor de sector, waarbij het Laanboomhuis zal fungeren als een bruisend en kloppend hart!

Het ontwerp van het Laanboomhuis wordt gekenmerkt door twee geometrische schuurvormen die zijn gekoppeld door middel van een transparant atrium. Deze verbinding bevat de entreezone, maar is der mate flexibel ingericht dat deze bij grotere bijeenkomsten dienst kan doen als onderdeel van de lounge of één van de multifunctionele ruimtes. Daarnaast wordt het Laanboomhuis gekenmerkt door zijn transparante kopgevels waardoor een mooie interactie ontstaat tussen binnen en buiten. Het gebruik maken van natuurlijke en modulaire materialen zorgt er tevens voor dat het gebouw flexibel is qua opzet en een goede aansluiting vindt bij de te ontwikkelen bedrijven op het ABC-Terrein (TCO).