12 Juni heeft een Japanse delegatie onder leiding van TCO een bezoek gebracht aan enkele kwekers en bedrijven in het gebied.

De delegatie bestond uit 3 boomkwekers van, voor Japanse begrippen, grote boomkwekers en 1 handelaar.

De Japanners wisten niet dat de kwekers uit het TCO gebied ook rechstreeks konden exporteren, ze dachten dat dit altijd via Boskoop moest.

Na een goede uitleg van Gerard vd Bijl en Erik Stuurbrink, (de voorzitters van de werkgroepen belangenbehartiging en Promotie en Handel) was al snel duidelijk dat de Japanners ook rechtstreeks zaken konden doen met kwekers uit het TCO gebied. Hiermee was het eerste deel van het bezoek al geslaagd voor TCO.

De Japanners waren ook zeer geïnteresseerd in techniek, dit omdat ze inzien dat er steeds minder ‘handjes’ te vinden zijn in Japan en dit handentekort door mechanisatie deels kunnen oplossen.

De bezoeken aan Damcon en Vlastuin waren dan ook zeer goed gekozen voor de delegatie, ze hebben veel foto’s gemaakt, op hoogwerkers gereden en heel veel vragen gesteld.

 

Ook de kwekerijen die ze gezien hebben maakte veel indruk. Van de consumenten producten, spillen tot laanbomen alles was interessant voor ze.
Samengevat was het dus een interessant bezoek, waar hopelijk voor de toekomst nog directe handel voor de kwekers of toeleveranciers uit het gebied door ontstaat.