Kenniswerkplaats in ontwikkeling: Werken aan een toekomstbestendige sector

Nieuws

Ruim een jaar geleden is het project ‘Kenniswerkplaats Laanbomen’ gestart. Via twee bijeenkomsten en twaalf interviews met boomkwekers hebben we in kaart gebracht welke onderwerpen prioriteit hebben binnen de sector. Uit deze gesprekken blijkt dat veel vraagstukken te groot zijn om op bedrijfsniveau op te pakken. Daarom is samenwerking binnen de sector essentieel.

Belangrijke thema’s
De volgende onderwerpen zijn als prioriteit benoemd:

  • Bodemkwaliteit
  • Geïntegreerde bestrijding
  • Waterkwaliteit en -kwantiteit
  • Biodiversiteit
  • Verminderen van emissies
  • Mineralenkringloop

Deze thema’s sluiten goed aan bij overheidsbeleid, zoals ‘Water en Bodem Sturend’ en programma’s rondom weerbaar telen. Een gezonde bodem en schoon, voldoende water zijn cruciaal voor een sterke en weerbare plant.

Doel van de Kenniswerkplaats
Het project ‘Kenniswerkplaats Laanbomen’ richt zich op de ontwikkeling van een meerjarenprogramma waarin onderzoek, praktijktoepassingen, experimenten en kennisdeling centraal staan. Het doel is de ontwikkeling van een een toekomstbestendig teeltsysteem, afgestemd op maatschappelijke verwachtingen en passend bij de richtlijnen vanuit de overheid.

Vanuit TCO werken we samen met HAS green academy en het Laanboompact aan de verdere ontwikkeling van dit programma. Voor de uitvoering is een structurele investering nodig, die we willen financieren via subsidieregelingen.

Huidige stand van zaken
“In 2024 hebben we gewerkt aan het neerzetten van de organisatiestructuur: hoe we willen samenwerken, met wie, en waar we naartoe willen. We hebben ook de subsidiestromen in kaart gebracht, een meerjarenonderzoeksprogramma uitgewerkt, contacten gelegd in de regio, en een helder kostenplaatje opgesteld. Nu gaan we aan de slag met het uitvoeren van de eerste stappen.”

Voor de komende periode zijn de volgende stappen gepland:

  • Metingen van perceelsemissies: In 2025 en 2026 worden op diverse boomkwekerijpercelen emissiemetingen uitgevoerd. Hierbij worden verschillende teeltsystemen onderzocht, zoals percelen met en zonder drainage, grasstroken en volveldse bespuitingen. Dit project wordt gefinancierd door DAW (Deltaplan Agrarisch Water) via Waterschap Rivierenland.
  • Proefpercelen bodemkwaliteit: In 2025 willen we starten met proefpercelen waarin bodemkwaliteit een centrale rol speelt.
  • Subsidieaanvraag voor meerjarige uitbreiding: We onderzoeken de mogelijkheden voor een meerjarige subsidieaanvraag, bijvoorbeeld via de Fieldlab-regeling, een Interreg-regeling of een KIC-regeling.

Meedoen?
Later dit jaar hopen we werkgroepen en boomkwekers uit te nodigen om proefpercelen en resultaten te bekijken. Heb je interesse om met jouw bedrijf een proefperceel aan te leggen of wil je meer informatie? Neem dan contact op via Bjorn@treecentreopheuden.nl