Loading...
Kennis en Studie (Boomteeltstudieclub)2019-05-06T09:29:45+00:00

Over Kennis en Studie (Boomteeltstudieclub)

Het thema kennis en studie wordt binnen TCO ingevuld door de Boomteeltstudieclub. De boomteeltstudieclub heeft haar eigen identiteit. In het achterliggende jaar kende de werkgroep een succesvol jaar met goed bezochte excursies en een groei van het ledenaantal. De kernwoorden van de boomteeltstudieclub zijn soort- en rasechtheid en de economie en kostprijs. De werkgroep verzorgt het taakveld opleidingen. Dit sluit aan met de intern gerichte thema’s van de verschillende werkgroepen.

Lid worden of nog meer info:

Site studieclub

Resultaten en inzet 2018  Kennis en Studie (Boomteeltstudieclub)

  • Kennisavond 4 januari 2018

  • Kennisavond 18 januari 2018

  • Kennisavond 28 juni 2018

  • Kennisavond 13 december 2018

  • Dagexcursie op dinsdag 23 januari 2018

  • Dagexcursie op donderdag 6 september 2018

  • BHV Herhalingscursus op donderdag 11 januari 2018

Speerpunten Werkgroep

  • Kennisvergaring en kennisdeling soort- en rasechtheid

  • Instrumenten bieden inzichtelijk maken kostprijs

  • Verdere uitbouw opleidingen in Opheusden/Dodewaard

Werkgroep gerelateerd nieuws

Leren en innoveren in de boomteelt, ook voor u!

Goed opgeleiden medewerkers zorgen voor een hoger rendement op uw bedrijf. Dit heeft u waarschijnlijk al eerder gehoord. Goed opgeleide medewerkers werken efficiënter en maken minder fouten. Besteed u als ondernemer al aandacht aan de kennisontwikkeling van uw medewerkers? Opleiden kost geld en tijd en dat is niet altijd beschikbaar, maar bedenk dat de juiste scholing zich eigenlijk altijd terugverdiend.

Het hoeft gelukkig niet lastig te zijn om hierin een stap te maken. Greenport Gelderland heeft hiervoor namelijk een project opgezet binnen de tuinbouwsector. In dit project, waarin de scholingsconsulenten boomkwekerij, Tree Centre Opheusden, Boomteeltstudieclub Opheusden, HAS Kennistransfer, Rabobank West Betuwe, WEA en Alfa Accountants samenwerken, is er onder andere een overzicht gemaakt van beschikbare opleidingstrajecten en aanbieders. Daarnaast biedt Greenport Gelderland ook subsidiemogelijkheden voor opleidingen en coachingstrajecten aan. Dit geldt voor zowel (toekomstige) ondernemers als medewerkers. Door samen met de scholingsconsulenten een bedrijfsopleidingsplan te maken kunt u gebruik maken van deze subsidie.

Het bedrijfsopleidingsplan maken wij op basis van gesprekken met u en uw medewerkers over ontwikkelingen op het bedrijf, en de wensen en behoeftes. In dit plan geven wij advies over de diverse leertrajecten die mogelijk zijn. Daarbij geven wij ook advies over de diverse subsidiemogelijkheden zoals de cursusgroepenregeling van Colland Arbeidsmarkt of de subsidieregeling van Greenport Gelderland: Leren en Innoveren in de Tuinbouw. In totaal kunt u tot 50% subsidie krijgen over gemaakte kosten voor scholing.

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid? Dan kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak via info@talentboom.nl of door te bellen naar Mariëlle Mulder 06-57643458 of Piet Verhoeven 06-30108049.

Koninklijk bezoek aan Neder-Betuwe tijdens streekbezoek

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen woensdag 29 mei 2019 een streekbezoek aan de Betuwe. Zij bezoeken Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Culemborg. Het streekbezoek start vanaf het gemeentehuis in Opheusden.

Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe: “Het is voor ons een enorme eer om de Koning en de Koningin in onze gemeente te mogen ontvangen. Wij verheugen ons erop.”

Tree Centre Opheusden
In Opheusden wordt op locatie door de vereniging Tree Centre Opheusden (TCO) een toelichting gegeven op de laanboomteelt en over de kracht van TCO waarin 150 boomkwekers zich hebben verenigd.
Op laanboomkwekerij Volentis vindt een rondleiding plaats met demonstraties op het gebied van enten, rooien en laden. Uitgebreid aandacht is er voor de thema’s duurzaamheid, onderzoek en innovatie.
Leerlingen van Excellente school Helicon uit Kesteren tonen het vakmanschap dat zich ontwikkelt binnen de eigen boomteeltopleiding en met volop uitzicht op werk.

Laanboomcentrum van Europa
Al eeuwenlang is er op het grondgebied van de gemeente laanboomteelt. Inmiddels is Neder-Betuwe uitgegroeid tot hét Laanboomcentrum van Europa. Het streven is om toonaangevend te worden in de wereld door gezamenlijke kennisvermeerdering, innovatie en verkenning van nieuwe markten.

Agro Business Centre en Laanboomhuis
In Opheusden, tussen de Linge en de A15, is sinds een aantal jaren het ‘Agro Business Centre’ in ontwikkeling. Op dit bedrijvenpark vestigen zich ondernemingen die zijn gerelateerd aan de laanboomteelt.
Binnenkort gaat op het Agro Business Centre de bouw van start van het Laanboomhuis; een locatie voor fysieke maar ook virtuele handel, met een representatieve ontvangstruimte, een showtuin en een plek voor scholing en innovatie, onder andere voor Helicon. Het versterkt de cluster van boomkwekers, bedrijven en organisaties in deze sector. Het is de bedoeling dat het Laanboomhuis, waarvoor subsidies zijn ontvangen van Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe, in 2020 wordt geopend.

Beeld: © RVD / Patrick van Katwijk

Resultaten TCO 2017

Resultaten TCO werkgroepen 2017

We hebben een verzameling gemaakt van alle gerealiseerde projecten vanuit de werkgroepen over 2017. Mooi resultaat welke ten goede komen aan ons laanboomgebied!

Klik hier om document te downloaden

WELKE SOORTEN ZIJN PASPOORTPLICHTIG VAN 1 JANUARI

De vraag leeft wel eens onder de leden welke soorten er paspoort plichtig zijn vanaf 1 januari. Zie link voor de korte lijst voor Opheusden http://www.treecentreopheusden.nl/plantenpaspoorten-met-codes-2018-01-02-korte-lijst-jan-van-den-brandhof/ Op de korte lijst staat duidelijk welke paspoorten bij welke gewassen horen. De korte lijst is voor Opheusden belangrijk omdat daar de gewassen van Opheusden in staan en omdat die lijst overzichtelijk en kort is. De bijzonderheden staan in een andere kleur dan zwart. Als iemand andere gewassen dan Opheusdense gewassen levert, kan die zijn voordeel doen met de lange lijst. Zie link voor de lange lijst http://www.treecentreopheusden.nl/plantenpaspoorten-met-codes-2018-01-02-lange-voledige-lijst/

Jan van den Brandhof met pensioen

Vrijdagmiddag 1 december was er een drukbezochte afscheidsreceptie voor het bedrijfsleven, in Herberg De Engel in Dodewaard. Aansluitend nam Van den Brandhof afscheid van zijn collega’s bij Naktuinbouw.

Jan van den Brandhof (65) is bijna 42,5 jaar in dienst geweest van de keuringsinstantie Naktuinbouw. Hij begon in 1975 bij de toenmalige NAKB, nadat hij de tuinbouwschool had doorlopen en op diverse boomkwekerijen had gewerkt.

Zijn takenpakket was heel breed: hij keurde laan- en sierbomen, sierheesters en –coniferen alsmede vaste planten, en voerde ook import- en exportinspecties uit.

Buiten de werkzaamheden voor de Naktuinbouw heeft hij enorm veel betekent voor het laanboomcentrum TCO en we hopen dat hij dit nog blijft voortzetten.

Blijft studieclubvoorzitter TCO
Jan van den Brandhof blijft nog heel actief voor de boomkwekerijsector. Onder andere als voorzitter van de studieclub van Tree Centre Opheusden.