Innovaties

 

De boomkwekers van Tree Centre Opheusden zijn voortdurend op zoek naar vernieuwing en verbetering. Ambachtelijk vakmanschap combineren we graag met innovatieve oplossingen. Een paar voorbeelden?

 

Digitaal omtrek meten

Al eeuwenlang wordt de omtrek van een stam met een meetlint gemeten. Inmiddels zijn we een digitaal meetinstrument aan het ontwikkelen. Daarmee kunnen we nog sneller en nauwkeuriger meten. In de toekomst kunnen de meetwaarden bovendien gekoppeld worden aan digitale artikel- en voorraadinformatie.

 

Teelt de grond uit

De tijd dat bomen alleen in de volle grond werden geteeld, is allang voorbij. De containerteelt heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Innovatief is de gotenteelt, ontwikkeld door een van de kwekers van Tree Centre Opheusden. Hierbij worden spillen en plantgoed op werkhoogte geteeld. Daarnaast wordt het wortelgestel fijner dankzij de ‘luchtsnoei’: de bomen en spillen staan in Spring Ring, airpotten en sleuvenpotten. Dit is niet alleen arbeidsvriendelijker. De kweker is voor de aanplant en levering minder afhankelijk van jaargetijde en weersomstandigheden. Dat maakt het werk efficiënter!

 

Geïntegreerde gewasbescherming

Deze vernieuwende vorm van gewasbescherming is uitermate duurzaam en ecologisch verantwoord. Het uitgangspunt is dat we de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten benutten bij de gewasbescherming. We gebruiken gewasbeschermingsmiddelen alleen waar nodig.